Op sommige momenten is het heerlijk als mijn leven voorspelbaar is, dat geeft zekerheid en rust. Maar ik wil zeker niet indutten en alleen maar in zone ‘veilig’ blijven hangen! Overigens is een zone geen plek of plaats, maar een staat van zijn. Wist je trouwens dat er drie ‘zones’ zijn?

 1. Je comfortzone: waar je je veilig en vertrouwd voelt.
 2. Je optimale performancezone: hier sta je open voor nieuwe ervaringen en je gaat deze ook uitproberen. Je ontdekt dat het best leuk is om iets anders te doen en het lukt je nog ook.
 3. Je dangerzone: wanneer je de regie verliest of bang bent om deze te gaan verliezen; onzekerheid en onveiligheid worden dusdanig groot dat je lichaam stresshormonen gaat aanmaken en je komt in de vecht- of vluchtreactie. Meestal is de angst voor mislukking of teleurstelling al voldoende om in je danger zone te raken.

Wil ik groeien, dan zal ik uit mijn comfortzone moeten komen. Hoe reageer ik op veranderingen? Wat zijn dan mijn belemmeringen? Hoe kan ik leiding geven aan mezelf tijdens zo’n proces? Dit zijn de tips die ik ga toepassen:

 1. Ik zal me dus eerst bewust moeten worden van mijn comfortzone.
 2. Ik zal helder moeten krijgen wat ik dan wil overwinnen.
 3. Ik zal dus moeten wennen aan enig ongemakkelijk gevoel; het is immers een teken dat ik uit mijn comfort zone kom!
 4. Ik mag leren van mijn fouten; het gaat hier juist niet om falen of mislukken.
 5. Baby-steps: kleine stapjes in de gewenste richting maken de kans op overwinning het grootst.
 6. Ik ben eerlijk naar mezelf en zoek geen ‘excuses’ om het maar niet aan te hoeven gaan.
 7. Ik focus me vooral op de voordelen die dit gaat opleveren.
 8. Ik gebruik mijn humor; het is heerlijk om te lachten en nieuwe dingen van jezelf te ontdekken.

Waarom schrijf ik dit artikel? Omdat ik een avontuur aanga, wat mij zeker uit mijn comfortzone zal brengen. Spannend, ontdekken en groeien, daar ga ik voor! Wordt vervolgd…